teenage kicks

Gabriella Håkanssons bok "Operation B", och hela hennes författarskap för den delen, har just uppenbarats i en intressant dubbelexponering, så att säga. Att hennes skrivande är tydligt besläktat med, eller snarare influerat, av Borges är ju ganska tydligt, men att det var så påtagligt visste jag inte. Schack spelar en central roll i den mystiska antropologiska/sociologiska/psykologiska fallstudien kallad Operation B. 60 år tidigare hade ett mystiskt schackparti, vars syfte, anledning och prissumma sedan länge fallit i glömska, mellan två rivaliserande familjer en avgörande roll i Borges novell "Det hemliga miraklet". Schackspel hade även en bifunktion i hans novell "Pierre Menard, författare till Don Quijote". I Pierre Menards privata arkiv återfanns, bland annat, "en teknisk artikel om möjligheten att berika schackspelet genom att avlägsna en bonde framför ett av tornen. Menard föreslår, försvarar, diskuterar och förkastar till slut denna idé."

Vidare är det uppenbart att Borges allomfattande Bibliotek i Babylon, vars verk innehåller alla tänkbara varianter av alfabetets 25 bokstäver, samt interpunktionstecken. Det är således oändligt. Varje verk finns i hundratusentals exemplar med bara ett par bokstävers eller kommateckens avvikelse, exempelvis. Härifrån är det enkelt att dra en parallell till huvudpersonens dröm i Operation B, att finna det allomfattande arkivet som ska mynna ut i den allomfattande encyklopedin. Även den oändlig förstås. En bok som motsvarar alla människor, all mänsklighet. 

Avslutningsvis så är det Gabriella Håkansson som skrivit förordet i min utgåva av Borges "Fiktioner". 

Meningslösa paralleller, långsökta kopplingar och krystade jämförelse är mitt gebit. Det är ju trots allt vad jag tillbringat snart sex år vid universitetet med att göra..


Kommentarer
Postat av: Anders

Jag läste den där passagen nyligen, om schackspelet. Det påminner om något, inte sant? Du kan annars intressera dig för Kristian Petris noveller om du gillar Borges, fina likheter.

2008-10-01 @ 12:45:46

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0