Krig

Jag behöver ett nytt krig eller konflikt att fördjupa mig i, men vilket? De flesta som utspelats i modern tid tycker jag mig ha betat av, och det är bara modern tid som är intressant. Det måste ju finnas rik videodokumentation, annars är det meningslöst. Diverse kulturyttringar måste ha uppstått i samband med, eller som konsekvens av, konflikten.

Kanske kriget om Falklandsöarna/Malvinerna kan vara någonting? Tycker mig ha botaniserat friskt i det redan förvisso, men det finns nog mer att hämta. Det är intressant på många sätt - inte minst därför att det är ett typexempel på det vilseledande kriget, kriget som får medborgarna att vända blickarna bort från den på ett eller annat sätt deprimerande nationella situationen. Till den typen av konflikter kan också USAs invasion av Somalia under 90-talet räknas. Ni minns kanske att Clinton beordrade bombningar av Mogadishu bara dagar efter att den komprometterande Lewinskyaffären uppdagats? Klassiskt. Samma sak 1982 med kriget om Falklandsöarna eller Malvinerna (den argentinska benämningen på ögruppen). Storbritannien var i ekonomisk kris efter Thatchers reformer, inspirerade av Milton Friedmans teorier om den naturliga arbetslösheten för att bekämpa inflation och oansvariga avregleringar på kreditmarknaden. Ett krig passade bra för att ena befolkningen och flytta fokus. Den där morgonen då argentinska trupper intog Port Stanley måste ha uppfattats som ett gudomligt ingripande av Thatcher, som inte var sen att reagera och skicka den stolta brittiska flottan över halva jordklotet.


 There's dead men in the South Atlantic, doesn't it warm your heart? To think that they died for you and me, Oh God, what a farce. There's crippled men back home in England, it's meant to warm our hearts. To think that they fought for peace and freedom, poor boys, what a farce.


Världens bästa byggnadsverk?

Guggenheimmuseet i Bilbao, Spanien.


Ivan Ivarsson

Världen känns överdriven i all sin färgprakt, som om någon tolkat den fördelaktigt på pannå. Jag förvånas över hur konsekventa och enhetliga alla färger utomhus känns, som vore de medvetet valda och fördelade av en skicklig estethand. Klickar av gul ockra, bränd umbra, oräkneliga röda och gröna koloriter utspridda och uppblandade. Luftiga och skira färgmoln överallt, likt en impressionistisk "dutt"-målning. Tankarna går till göteborgskoloristerna i allmänhet, och till Ivan Ivarsson i synnerhet. "Konst kan vara konst utan färg, men icke måleri", tror jag att han sa. Han dog blott 39 år gammal på någon institution, diagnostiserad med schizofreni. Alla hans målningar ska ha förvarats i moderns kökssoffa, och ryktet säger att de upptäcktes av en slump någon gång efter hans död när kvarlåtenskapen skulle bli genomgången. Tur för eftervärlden - men man undrar hur många stora konstnärer och författare som inte haft samma "tur" som Ivarsson och Kafka? Vars verk gått förlorade och aldrig kommer att (åter)upptäckas. Eller otur, måhända. Kafka vände sig ju bestämt mot att låta publicera något av sina verk. Otur för honom att han hade en så svekfull vän, men turligt för eftervärlden förstås.  

the tenant



Igår gick ytterligare en lysrörsarmatur sönder - den här gången i mitt badrum, och jag undrar stilla varför allting är så dysfunktionellt hemma hos mig? Bor jag i epicentrum av någon slags bermudatriangel, eller vad är det frågan om?

Varför läcker mina fönster luft?
Varför är min digitaltv-box, som alltid, trasig?
Varför fungerar bara en av högtalarna till min vinylspelare?
Varför fungerar min CD-spelare inte alls?
Varför fungerar inte min köksfläkt?
Varför är min DVD-spelare så opålitlig?
Varför startar min dator om sig automatiskt i tid och otid?
Varför har jag alltid åtminstone två lampor i lägenheten som inte fungerar?
Varför har jag brittiska rör i badrummet? (Flagnande rör som löper utanpå väggarna).
Varför "hänger sig" spolningsmekanismen i min toalett jämt?

Jag blir trött, men fortsätter att streta emot.

Headhunter


...


Lebensraum



Jag läste nyligen en ganska intressant artikel i Uppsalatidningen om försvunna personer i Uppsala län. Försvinnanden har alltid fascinerat mig - och då menar jag inte den dementa damen som irrar bort sig och sedermera går ned sig i ett kärr och aldrig återfinns. Inte heller kidnappade personer, kriminella som håller sig undan lagen eller ljusskygga kändisar a la Axl Rose. Jag menar medvetna försvinnanden, folk som inte uthärdar sin tillvaro längre och istället för att ta sina liv flyr myndigheter och samhälle, familj och vänner. Kort sagt kapar alla rottrådar till sina tidigare liv och börjar om. Återföds, fria. Det kanske är en skenbar, yttre frihet bara förvisso - invändigt kanske banden fortfarande känns verkliga, men förmodligen inte, förhoppningsvis inte, påtagliga. Kanske kan det yttre friheten överösta den inre tankeburen? Få den att blekna? Jag kommer att tänka på nn dikt av den grekiska poeten Kavafis; "Staden":

Du sade: "Jag ska resa till ett annat land, ett annat hav.
En annan stad, som bättre är än denna.
Vadhelst jag tar mig till är dömt på förhand;
mitt hjärta är begravt - liksom ett lik.
Hur länge skall min själ bli kvar i ett förfall som detta?
Vart än jag vänder mig, och vart jag blickar,
jag ser min levnads svärtade ruiner här,
där jag tillbragt, ödelagt och ödslat bort så många år."

Du skall ej finna nya platser, skall ej finna andra hav.
Och denna stad skall följa dig; på samma gator skall du vandra,
i samma grannskap skall du åldras,
i samm hus ditt hår skall gråna och bli vitt. Och alltid skall
du hamna här i denna stad. Men hoppas ej på något annat -
det finns ej skepp för dig, det finns ej väg.
Liksom du här i denna lilla vrå har ödslat bort ditt liv,
har du på hela jorden givit det till spillo.

Jag hoppas att han har fel.

Folk i allmänhet verkar vara väldigt förtjusta i, för att inte säga besatta av, tanken på att lämna avtryck efter sig, spår som odödliggör dem. Ett litterärt verk, en samhällsnyttig insats, en idrottsprestation som garanterar "en plats i historieböckerna".  Personligen fruktar jag verkligen någonting sådant. Att någon person ska kunna fälla ett omdöme om mig om tvåhundra år, kanske teckna min biografi (bara som exempel, jag har inte förlorat verklighetsförankringen, drabbats av hybris eller så) eller dylikt. Vem vet, kanske Karl XII ångestsvettas över hur han porträtteras i historieböckerna och över hur den allmänna uppfattningen om honom ser ut idag? Jag kallsvettas faktiskt av tanken på att någon, efter min död, ska uttala sig om mig. Felaktigt eller inte. Bättre då att försvinna och därigenom kanske värja sig mot sådana efterhandsomdömen? Han var si och så, gjorde det och det, men sedan försvann han, blev en blind fläck i myndigheternas papper, och ingen vet. Ingen vet hur han till slut blev, vad han till slut gjorde. Det borde vara en garant mot säkra påståenden och "sanningar". Givetvis kan det föda spekulationer, det är sannolikt. Men ingenting kommer någonsin att kunna vederläggas, vilket är själva poängen.


playing football in the park

Vi fortsätter vår musikaliska odyssé med lekfullt briljanta Madness.

Baggy trousers



Night boat to Cairo




House of fun




Cardiac arrest



Midnight to six

Hur mycket man än tar ut de musikaliska svängarna, så leder alla vägar ofelbart tillbaka till The Clash, så är det bara. Visst finns det låtar av andra band som definitivt kan mäta sig med de bästa clashlåtarna, men den toppbredd (notera: sportklyscha) som Clash har är och förblir oöverträffad.
Sham 69, UK Subs, Levellers, New Model Army, Specials, Joy Division, Depeche Mode och Madness i all ära - men de står sig slätt mot Clash.

White Man in Hammersmith Palais




Guns of Brixton eller var (RIP) Joe Strummer världens snyggaste? Retorisk fråga. Inget utrymme för negationer.


Landskap


Leander Engström



Paul Cezanne



Waldemar Lorentzon

Framförallt intressant att jämföra Cezannes målning med Leander Engströms. Man skulle nästan kunna tro att Leander Engström försöker parafrasera Cezanne, och visst lyckas han väl?

Den sista målningen är min favorit. Jag vill ha! Kan jag kontraktera någon för ett inbrott på Mjellby konstmuseum? Som betalning utlovas fritt antal privatlektioner i MaxiYatzy. Frikostigt, om jag får säga det själv.

Dikt

Nekropolis


Sirener studsar rytmiskt genom regelbundna gatunät.
Beskvattnigt amfetamin hittar sin väg,
sipprar,
genom törstiga strupar
genom sönderfrätta näsgångar,
finner sitt mål och expanderar.
Maniska ögon glänser grågult,
harmonierar väl med upplyst vinterbetong,
tack vare gatukontorets trivselskapande försorg.


Jag ser från min balkong
bilarnas nervöst blinkande larmljus,
oskiljaktiga från ägarnas rytmiska hjärtslag.
Tryggt förutsägbara, försäkrande.
Och det är fint, jag tycker det.


Bor människor bakom alla fönster?
Är de verkliga?
Med tiden har jag blivit övertygad om det.
En slät yta på gravstenen blir bäst,
jag är rädd för slutgiltiga omdömen.
Ett tyst konstaterande blir bäst,
dem det vederbör får själva bestämma.
Individuellt skräddarsydda begravningar och minnesmärken är ingenting för mig,
så barn av postmodernt äkthetssökande jag ändå är.
Min kärna finns i avbönen från densamma.


Människorna försökte verkligen, det gjorde de.
Och gör så fortfarande. Det är vackert och rörande.
Så mycket man har skapat för mig,
bjudit mig till en oändlig buffé,
hur kan jag ha fräckheten att inte uppskatta det?
Någon rätt smakar säkert bra,
och snart måste jag välja.
Värmande vemod föder en glödgad tår
strilar omärkligt ned för min kind,
bränner ett kärleksärr där det bäst syns.


Bor jag inte ändå i en spökstad?
Flyttade alla människor och lämnade mig ensam på min balkong bland vissnande växter och grå silhuetter?
De var tvungna att resa, jag visste det ju.
Men jag kunde inte följa med,
min skugga uppehåller sig bara vid hallspegeln,
misströstandes,
är omutlig.


Jag bär inte jorden som Atlas en gång gjorde,
inte längre åtminstone.
Nya gator kommer att namnges,
industrierna kommer fortsätta att mala,
bilarna kommer fortsätta att köra,
politiska beslut kommer fortsätta att fattas,
och de religiösa samfunden kommer inte att ge upp sina värv,
när min gravsten en gång är rest,
en parentes bland andra.


Människans största förtjänst, lättnad och glädje,
ligger i att hon är utbytbar.
Den unika vetskapen om vår död,
som skiljer oss från djuren
är ingen bestraffning,
tvärtom.
Allting kommer fortsätta att fungera utan människan bakom fönstret,
hon är inte oumbärlig;
i sanning en befriande tanke.
Min stad breder ut sig över mitt synfält,
och jag älskar den för att jag inte behöver befatta mig med den,
och den behöver heller inte mig.


...

Fula barn. De måste vara från Enköping eller någonting.


Mile End

Jag hatar dessa byråkratiskt formulerade brev på blekgrönt papper som dimper ned i mitt brevinkast omkring den tionde varje månad.

mer yatzy

Undertecknad var idag tvungen att avböja tourspel. Till skillnad från konkurrenterna är undertecknad ännu inte professionell och måste således arbeta långa skift i de moldaviska zinkgruvorna för att ha råd med de kostsamma bortaresorna. Undertecknads fysiska hemvist och etnicitet är något oklar, inte minst för honom själv, vilket förhoppningsvis bidrar till att förstärka hans aviga och svårlästa spelstil.

yatzy

Den bulgariska armhåleskruven.



Man ser den sällan på touren nuförtiden, främst beroende på att den nya standarden för slagunderlag, dagstidningarnas bilagor, helt enkelt inte möjliggör slagrörelsen av utrymmesmässiga skäl. Åtminstone inte om slaget ska utföras korrekt och som det beskrivs i Der Spiegel : Gesichte der Yatzy und der Maxi-Yaty, vol. 26, 1962. Vissa avarter och varianter har givetvis vuxit fram för att fungera på de nya slagunderlagen, varav den mest kända kanske är den nordrumänska höftledsskruven, men den är klart blek i jämförelse med sin förlaga.

Slaget är synnerligen svårt att utföra och ingenting som vanliga lekmän och juniorspelare ägnar sig åt. Risken att sprida tärningarna utanför slagytan och följaktligen få gult kort är överhängande för amatören. I korthet går slaget ut på att spelaren böjer handflatan bakåt, kupar den och för upp den tills den möter armhålan. Armen ska alltså bilda en cirkel i bästa fall. Bara detta första moment är komplicerat och kräver många träningstimmar under noggrann övervakning. Skaderisken är överhängande, och när slaget var som populärast under 60-talet strömmade rapporter in om underarmsbrott från yatzyakademier världen över. Nästa moment är det mest kritiska för resultatet. Spelaren böjer lätt på ryggen och katapulterar ut armen harmoniskt och följsamt i en uppåtsträvande rörelse, vilken avslutas med en snabb handledsknyck. Tanken är alltså att sätta en enorm stoppskruv på tärningarna och minimera deras rotation i luften.

Det ryktas om att en ung jugoslav ligger på höghöjdsträning för närvarande och nöter in det klassiska slaget inför nästa tourtävling i Bilbao.

Temadagar: Terrorism II

Mer Nordirland

Den kanske bästa låten är den som följer, och förtjänar således ett alldeles eget inlägg.

Liten ordlista:

GPO
- General Post Office. IRA ockuperade byggnaden, belägen i Dublin, år 1916, anförda av James Connolly, (ledare vid det s k Påskupproret).
Kilmainham - Stort fängelse i centrala Dublin (jag har för övrigt varit där och fotograferat, men alla bilder försvann i ett tragiskt datorhaveri) som hyste irländska revolutionärer. James Connolly avrättades på fängelsegården. Filmer som exempelvis "In the name of the father" spelades in här.

Många kanske frågar sig kanske hur nationalism och socialism kan vara förenligt. Enligt Sinn Fein (IRA:s politiska gren) kan socialism aldrig nås så länge en imperialistisk kolonialmakt har kontrollen, logiskt nog. Därför måste britterna först bort innan det socialistiska samhället kan växa fram.


Temadagar: Terrorism

Först ut: Nordirland.

Liten ordlista:

RUC - Royal Ulster Constabulary. Den lojalistiska brittiska polismakten i Nordirland.
Provo - Medlem av Provisional IRA.
CIRA - Civilian Irish Republican Army.
Tiocfaidh ar La - Vår tid skall komma.



yannarthusbertrand






RSS 2.0